Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Rozhodli jste se pořídit si domů koťátko?

Chtěli byste např. mainskou mývalí kočku a zaskočila Vás cena nebo nevíte co znamená "do chovu" či "na mazlíka", s PP či bez PP?

Tato stránka byla vytvořena aby poskytla základní informace a možná i rady pro budoucí majitele kočiček, nejen mainských mývalích.

V poslední době je velmi diskutovaným tématem proč ano kotě/štěně s PP z registrované stanice a proč ne kotě/štěně bez PP. Většina lidí má registrované chovatele stále za vydřiduchy, kteří na zvířatech vydělávají nehorázné peníze ........ proto než takto odsoudíte registrovaného chovatele a vydáte se pro nového člena rodiny k nějakému množiteli, věnujte necelých 6 minut svého času tomuto videu ........

MNOŽÍRNY - kruté továrny na sny ......

http://www.youtube.com/watch?v=d6RlIR7964w

A pokud byste měli dojem, že takto nějak to vypadá v registrované chovatelské stanici (ať už koček nebo psů), okamžitě to oznamte příslušným institucím!!!!!!!!

Obrazek

Občas se stane, že si člověk z nevědomosti přinese domů 6-ti týdenní neodčervené a neočkované "čistokrevné" kotě bez PP, které stálo o něco méně než by stálo proočkované kotě z testovaného chovu, krmené nejkvalitnější stravou. Za to neodčervené mnohdy za následnou péči a léčení zaplatí nový majitel o několik tisíc více - v lepším případě. Bohužel není výjimkou, že takové koťátko uhyne, např. na kočičí mor, FIP či jinou smrtelnou chorobu.

Chovatelé ušlechtilých koček - t.j. koček s PP - musí být  v ČR registrováni u ČSCH (pod org. FIFE) nebo pod jinou non-fife organizací a odchovávat všechna koťátka pouze s průkazem původu.

Průkaz původu (PP) je jako rodný list. Koťátka, která chce majitel prodat na mazlíka také dostanou PP, a to všechna, počet není důležitý. Jedině PP - rodokmen zaručí koupi kočky daného plemene a barvy a ne křížence či potomka rodičů, kteří plemeno připomínají jen vzdáleně. Z rodokmenu se lze též dozvědět zda koťátko pochází z příbuzenské plemenitby či nikoliv. U kočky bez PP nevíte zda její rodiče nebyli blízcí příbuzní či dokonce sourozenci. Odchováváním koťat bez PP se dále ztrácejí charekteristiky plemene a kočky se tak stále podobou blíží domácí kočce. Znaky, které chovatelé několik desetiletí šlechtili, tak během několika generací zaniknou. (Tak se třeba stane, že mainská mývalí kočka nebude tak mohutná a silná s tím správným "zamračeným" výrazem, velkýma ušima, dlouhým krásně osrstěným ocasem, správným profilem, kocour nebude vážit v dospělosti 8 a více kilogramů, ale jen 3-4 kg a bude to jen trochu možná větší a chlupatější kočka. Nebo taková britská modrá bez PP pak nejspíš nebude tak velká a zavalitá, nebude mít tak hustou srst, kulatou hlavu a nádherně tmavě oranžové až měděné oči, ale bude to jen trošku mohutnější šedivá kočka se žlutýma očima).

Záruka zdraví kotěte s PP! Každá čistokrevná kočka než je puštěna do chovu, musí být vystavena a získat na výstavě chovnost. Je to proto, aby chovná zvířata byla před připuštěním do chovu zkontrolována, zda skutečně odpovídají standartu plemene a netrpí nějakými vadami, které by mohla přenést na potomstvo. Je neetické použít kočku nebo kocoura do chovu, když nebyli uchovněni či jsou bez PP a chovný řád SCHK to zakazuje!!!!! Chovatelé dále čistokrevná zvířata testují a očkují  na smrtelné kočičí nemoci jako je FelV, FIV, někteří je mají testovaná i na přítomnost koronavirů, jejichž určité druhy mohou způsobit nemoc FIP (kočičí infekční peritonitidu - zánět pobřišnice). Povinností každého chovatele je očkovat kotě základní vakcínou proti panleukopenii - kočičí mor a rhinotracheitidě - kočičí rýma.

Chovatelé prodávají své odchovy s PP s kupní smlouvou, která upřesňuje podmínky prodeje. Slušní chovatelé nabízejí doživotní chovatelský servis, což znamená, že majitel koťátka se může kdykoliv v průběhu života obrátit na chovatele s případnou radou o pomoc. Na druhou stranu ale chovatel požaduje od budoucího majitele koťátka, aby tomuto zajistil bezpečný a hezký kočičí život jako člena jeho rodiny. Chovatel také musí dodržovat chovatelský řád, který mimo jiné ukládá, že kočka může mít nejvýš 3 vrhy za dva roky. U kotěte bez PP nevíte, jestli matka kotěte není vyčerpaná častými porody a nerodí tak slabá mláďata.

..... pokud se tedy rozhodnete pro koťátko s PP určitého plemene, musíte se ještě rozhodnout zda chcete koťátko "do chovu" nebo jen "jako mazlíka".

Koťátko "do chovu" je koťátko s PP s předpoklady vhodnosti do chovu, se kterým budete jezdit po výstavách, budete odchovávat koťátka atd.

Koťátko "na mazlíka" je rovněž koťátko s PP. Název není ale odvozen od slova mazlit jak by se mohlo na první pohled zdát.  Koťátka pokud jsou dobře socializovaná se mazlí všechna a nezáleží vůbec na tom zda jsou s PP nebo bez PP. Koťátko určené na mazlíka je buď takové koťátko, pro kterého nenašel chovatel dalšího chovatele (koťátko odpovídá standartu, je vhodné do chovu a netrpí žádnou "vadou" vylučující z chovu, ale každé vhodné koťátko prostě do chovu užito být nemůže) nebo koťátko, které má určitou "vadu" vylučující z chovu (př. deformace ocasu, hrudního koše a lebky, šilhavost, kýla, hluchota, poly- a oligodaktylie - zmnožení prstů na tlapkách, monorchismus nebo kryptorchismus u kocourů - zcela nebo jen částečně nesestouplá varlata). Tato koťátka nejsou nijak nemocná !!!!!, jedná se pouze o "vady" na kráse vylučující další plemenitbu daného jedince, ale naprosto nevadící ne-chovateli, protože samozřejmě i takové koťátko bude dobrým kočičím kamarádem. Je to zdravé a silné koťátko.

Cena kotěte. Ceny různých plemen se podstatně liší. Chov koček je spojen se spoustou nákladů vynaložených na koupi chovných zvířat (popř. platbu za krytí), kvalitního krmiva, očkování, krevní testy, živení koťat.stelivo atd.

Obrazek

Ať už se ale rozhodnete jakkoliv, platí opět několik zásad:

1) nespěchejte s výběrem koťátka. Vše si dobře rozmyslete, uvědomte si co vlastně chcete, dobře vybírejte, protože kočička vám bude dělat společnost dlouhá léta a nebylo by fér vyměnit ji po čase za jinou, která se vám bude více líbit a odpovídat vaší představě

2) před koupí vždy navštivte chovatele ať vidíte v jakém prostředí koťátko vyrůstá, jak se ono i jeho ostatní sourozenci chovají k cizím lidem (po počáteční nedůvěře by měla přece jen zvítězit zvědavost), tak poznáte jak jsou koťátka socializovaná, důležité je i jak se chovají dospělá zvířata, "nenápadně" se všimněte jak vypadají kočičí záchodky, misky, zjistěte kde se všude kočičky pohybují - zda jsou členy domácnosti a součástí bytu či domu nebo jen tvorové oddělení v některé části lidského obydlí. Samozřejmě, pokud má chovatel větší počet kočiček, jistě ucítíte odér z kočičí toalety. Ovšem nesmí to být příliš moc. Musí být vidět, že se chovatel o své svěřence prostě dobře stará. A pokud se z různých důvodů chovatel vymlouvá a vykrucuje a u "sebe" doma vás nechce, má to jistě nějaký důvod .....

A pokud je Vám opravdu jedno jak bude Vaše "čistokrevná" kočka vypadat nebo pokud nemáte peníze na pořízení čistokrevné kočky s PP na mazlíka, pak není nic jednoduššího než kontaktovat nějaký útulek. Dříve či později se určitě najde kočka vámi požadovaného vzhledu. Navíc bude zdravá, očkovaná, náklady na ni budou rozhodně nižší než na "čistokrevnou kočku bez PP". A nebudete tak podporovat neseriózní chovatele a navíc tím opuštěné kočce moc pomůžete.

Obrazek

Text přebrán z www.kotatko.net, dále doplněn vlastními "postřehy"